Baia Wines Tsitska Tsolikouri 2019
Víno od nejmladší gruzínské vinařky v historii. Směs dvou lokálních bílých odrůd Tsitska (70%) a Tsolikouri (30%), které obě produkují hrozny s vyšší kyselinou a nižšími cukry. Hrozny jsou ručně sbírané a tříděné. Poté se odstopkují, vylisují a nechají spontánně prokvasit v nerezových nádobách, kam se přidává část slupek (15% Tsitska, 15% Tsolikouri) k maceraci. Víno se tak ponechá až do ledna následujícího roku a hned se lahvuje s přidáním naprostého minima síry. Nefiltrováno a nečiřeno
Víno je plné a jemné s aroma meruněk a citrusů. V chuti medové tóny, jemně kořeněné s dlouhou dochutí a jemnou mineralitou. Příjemné na každodenní pití.
Kategorie: | Vína |
---|---|
01 Obsah cukru: | Suché |
02 Druh vína: | Bílé |
03 Země: | Gruzie |
04 Vinařská oblast: | Imereti |
06 Obsah alkoholu: | Víno s běžným obsahem alkoholu |
07 Odrůda: | Tsitska, Tsolikouri |
08 Vinařství: | Baia´s wine (více info zde) |
09 Ročník: | 2019 |
10 Objem: | 0,75 l |
14 Naturální víno: | Ano |
11 Obsah alkoholu: | 12,6 % obj. |
10 Zbytkový cukr: | |
09 Kyseliny: | |
08 Potenciál k archivaci: | |
07 Viniční trať: | |
06 Vinařská oblast: | |
05 Odrůda: | |
04 Zrání: | |
03 Víno & jídlo: | |
02 Chuť vína: | |
01 Obsah cukru: |
Popis produktu není dostupný
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Baia´s wine - oblast Imereti, město Obcha
Baia Abuladze se v roce 2015, kdy jí bylo teprve 22 let, stala nejmladší gruzínskou vinařkou v historii. Spolu se svou sestrou Gvantsa založila vinařství postavené na kombinaci tradičních gruzínských metod a moderních technologiích. Vinařství hospodaří na cca 1,5 ha vinic a produkuje jen okolo 5000 lahví ročně, přičemž většina exportu jde do vyhlášených restaurací v USA. Západní oblast Gruzie kde se vinařství nachází má unikátní mikroklima, kde se zachycuje vlhký mořský vzduch. Vína mají vyšší kyseliny a minerální charakter. Vinařství pracuje s bílými odrůdami Tsitska, Tsolikouri a Krakhuna a modrými odrůdami Otskhanuri Sapere, Ojaleshi a Aladasturi. Kromě tradičních qvevri používají ve vinařství nerezové tanky.