Picamelot - Jeanne Thomas blanc 2014
Jeden z nejvíce považovaných elegantních burgundských cremantů vůbec (zlatá medaile 2020 Bettane & Desseauve).Hrozny pro výrobu Cuvée Jeanne Thomas pocházejí z rodinných parcel oblastí Côte Chalonnaise, Côte de Beaune a Côte de Nuits. a jsou v pneumatickém lisu jen lehce namáčknuty. Tím se získá velmi kvalitní mošt, kterému se říká Tête de Cuvée. Zásada zní: ze 150 kg hroznů je vylisováno max. 75 litrů moštu. Vylisovaný mošt se následně přesune do inoxových kádí, kde dalších 24 hodin dochází k přirozenému usazení kalů za studena. Po odkalení přichází na řadu alkoholická fermentace, přičemž 70% vinifikace pokračuje v těchto nerezových tancích a zbylých 30% moštu se k vinifikaci přečerpá do starších dubových sudů. Po ukončení fermentace jsou vína smíchána a výsledné cuvée je naplněno do láhví. Pak přichází na řadu druhotné kvašení, během nějž se tiché víno promění ve víno šumivé. Následuje minimálně 18 měsíční ležení na kalech. Poté je odstřeleno, dolito expedičním likérem, definitivně uzavřeno korkem a zajištěno drátěným košíčkem. Na zadní etiketě naleznete přesné datum dogorzáže - víno se doporučuje otevřít minimálně šest měsíců po tomto datu.
Kategorie: | Vína |
---|---|
01 Druh vína: | Šumivé |
02 Země: | Francie |
03 Obsah cukru: | Suché |
04 Chuť: | Svěží, Elegantní, Herbální |
05 Víno & jídlo: | Ryby, Sushi, Mořské plody |
06 K příležitosti: | Povýšení v práci, Zasnoubení, Výročí |
07 Zrání vína: | Sud, Nerezový tank |
08 Obsah alkoholu: | Víno s běžným obsahem alkoholu |
09 Odrůda: | Aligoté, Chardonnay |
10 Vinařství: | Louis Picamelot |
11 Ročník: | 2014 |
12 Objem: | 0,75 l |
13 Certifikace: | Ne |
14 Naturální víno: | Ne |
11 Obsah alkoholu: | 12 % |
10 Zbytkový cukr: | |
09 Kyseliny: | |
08 Potenciál k archivaci: | Ne, vypít hned. |
07 Viniční trať: | |
06 Vinařská oblast: | Burgundsko |
05 Odrůda: | 80% Chardonnay, 20% Aligoté |
04 Zrání: | Část moštu v nerezových tancích, část v dubových sudech. Druhotné kvašení v lahvi. |
03 Víno & jídlo: | Tento cremant je ukázkové víno pro párování s jídlem. Nejlépe vynikne v kombinaci s mořskými plody, ústřicemi a jemnými rybími pokrmy. |
02 Chuť vína: | Komplexní jemné aroma, bílé květy, bílé ovoce a vanilka. Elegance sama. |
01 Obsah cukru: | Suché extra brut |