Papari Valley - Saperavi 3 Quevri (14,5%) 2020
Hodně povedné gruzínské víno vyráběné tradičním způsobem v hliněných nádobách qvevri gravitační metodou bez mechanizace. Je vyrobeno z odrůdy Saperavi, starobylé modré gruzínské odrůdy, které název v gruzínštině doslova znamená “barvy, barviva”. Má neobyčejně vysoký obsah barviv ve slupce a dužině a celkový obsah extraktu. Přirozeně fermentováno původními kvasinkami přítomnými ve vinohradu a nízkými zásahy do procesu. Terasy nám umožňují posouvat vína gravitací. Čas strávený cestováním po Qvevri a zráním je 8 měsíců, z nichž nakonec zrálo v Qvevri číslo 8.
Víno má temně rubínovou barvu a vůni peckovitého ovoce (švestky, černé třešně, višně). V chuti je extrémně hutné s velmi vysokou tříslovinou a vyšší kyselinou. Přesto působí vyváženě. Víno je mladé a rozhodně má velký potenciál k zrání. Nefiltrováno, nečiřeno a s minimem obsahu síry.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Papari Valley - oblast Kakheti, město Akhasheni
Poměrně mladé rodinné vinařství - první komerční ročník byl 2015. Hospodaří na 9,3 hektarech vinic na svazích pohoří Gombori. Ve vinohradu pěstují výhradně dvě lokální odrůdy (jedny z nejstarších na světě) - 80% Saperavi (modrá) a 20% Rkatstiteli (bílá). Výroba vína probíhá pro Gruzii typickým tradičním způsobem v hliněných nádobách qvevri gravitační metodou bez mechanizace. Vína se rozkváší spontánně z kvasinek přítomných ve vinohradu. Vinařství získalo od roku 2018 certifikaci BIO pro půlku svých vinic a od ročníku 2019 pro celou svou produkci. Zajímavostí je, že vinařství pouští na trh vína z jednotlivých qvevri (kterých je celkem 21) zvlášť, takže je možné ochutnat stejné víno z jednoho ročníku ale z různého qvevri. Vína jsou navíc velmi dobře hodnocená a rozhodně stojí za vyzkoušení.