Stella di Campalto
Stella di Campalto - Montalcino, Toskánsko
Vinařství Stella di Campalto leží v jihovýchodní části Montalcina, poblíž opatství Sant’Antimo. Vzniklo v roce 1992, kdy Stella obnovila opuštěný statek Podere San Giuseppe, jehož vinice byly tehdy léta neobdělávané. Od prvního dne se vydala cestou ekologického a později biodynamického hospodaření – nikoliv jako trend, ale jako hluboce promyšlený přístup k půdě, révě i vínu. Dnes patří Stella k nejrespektovanějším jménům apelace, a to díky nekompromisnímu důrazu na autenticitu a detail. Na přibližně 6 hektarech Sangiovese vznikají vína zcela bez zásahů – spontánní fermentace na vlastních kvasinkách, vinifikace jednotlivých parcel odděleně, velmi dlouhé zrání v dubových sudech a lahvování bez filtrace.
Každá vinice má svůj specifický mikroklimatický charakter a podloží (vápenec, jíl, pískovec, aluvia), což se promítá do výrazně individuálního výrazu jednotlivých vín. Všechna přitom nesou typický rukopis vinařství: vzdušnost, preciznost, vnitřní napětí a výjimečný archivační potenciál. Součástí usedlosti je také rozsáhlý les, včelíny a koně – celý ekosystém funguje v rovnováze a bez použití těžké techniky. Víno tu vzniká v rytmu krajiny a času. Do našeho portfolia jsme vybrali dvě unikátní vína, která podle nás nejlépe reprezentují různorodost a hloubku terroiru Stella di Campalto.
Brunello di Montalcino “BACCIA”
Víno z vinice obklopené lesem, orientované na jihovýchod, s jílovito-kamenitým podložím. Má pevnější strukturu, hlubší barvu, tmavší ovoce a nádech sušených bylin a lesní půdy. Zraje dlouhodobě – přes 30 měsíců v sudu a několik let v lahvi – a je skvělým příkladem síly bez těžkosti.
Brunello di Montalcino “ARIA”
Víno z vyšší polohy s vápenitým a lehkým podložím, kde dozrávají hrozny s nižší výnosností a vyšší aromatickou intenzitou. Výsledkem je delikátní, éterické Brunello s jemnou tříslovinou, minerální linkou, nádechem květů a citrusové kůry. Velmi čistý a přesný výraz Sangiovese.